Írországba NE menj nyaralni!

2010.07.14. 10:01 Droli

Tudom, a nyaralásos posztok általában olyanok, hogy süt a nap, pálmafák, jól érezzük magunkat, meg ilyesmi, ezért szokatlannak tűnhet a fenti cím, de higyjétek el, jót akarok. Ha esetleg van pénzetek külföldi nyaralásra, akkor eszetekbe ne jusson Írország! Írországgal kapcsolatban van egy tévképzet az emberekben: az ír manók és tündérek földjén a kocsmákban ír zenére ropják a táncot az ír emberek, és boldogok. Nos, ez ugyanolyan hülyeség, minthogy mi, magyarok, betyárruhában csattogtatjuk az ostort, miközben szól a népzene, majd főzzük a gulyást. Aki erre a népi giccsre kíváncsi, az nézze a nagyon romantikus, írekről szóló filmeket, de eszébe ne jusson idejönni, mert nagyot fog koppanni.

Az ír táj tényleg gyönyörű zöld, vannak dombok-völgyek-tavak-folyók, ahol nagyon nagyokat lehet kirándulni - ha nem esik az a rohadt eső. Mert az bizony esik. Szinte mindig. Ebben az évben még nem is panaszkodom, mert időnként előfordult dögmeleg is (értsd: 20-25 fok), de jelenleg, a nyár közepén ködös-esős idő van (olyan “magyar késő ősz-light változatban”), és a napi csúcs talán veri a tizenkettőt. Én Írország turistaközpontjában élek, és itt komolyan felmerült az az ötlet, hogy építsenek tornatermeket, hogy a ködös-esős idő idején is tudjanak valamit csinálni a turisták. Tornatermet - belépés csak tornacipőben. Mindenki ilyen nyaralásról álmodik, nem?

Ráadásul az ország magyar turistának méregdrága. A válságnak köszönhetően a szállás ára jelentősen esett: akár már 50 eurótól (per éj) lehet szobát találni a vendégházakban, a szálloda jóval drágább, aki olcsóbbat akar, az meg aludjon hatágyas hostelszobákban, ami mindössze 14-19 euró (per fő per éj). Aztán jön az étkezés nem elhanyagolható költsége: mivel a turista nem ismeri, hol és hogyan lehet olcsón vásárolni, bizony könnyen ledöbbenhet azon, hogy 5 db mini kifli 2 euró - akcióban. Jóízű kocsmázást meg nem lehet megúszni 10 euró alatt, per fő természetesen. Van más lehetőség is, persze, a Tesco Value sör. :-)

És a látnivalók? Vannak tavak-hegyek-völgyek (Magyarországon is), van óceán (más országokban is, sőt, ott a strandidő sem 19 foknál kezdődik), vannak kolostor- és várromok (kb. 10 percig érdekesek nekünk, külföldieknek, ez amúgy pont tíz perccel több az írek történelmi érdeklődésénél), na meg a Guinnes sör (a magyar Tescoban is kapható, kb. ugyanannyiért, mint itt). A poszt elején leírt zenés-manós képet meg tessék elfelejteni.

Nyaralt egyszer itt egy híres magyar is, Gyurcsány Ferenc személyében, ez a döntése kb. olyan sikeres lehetett, mint a hazai gazdaságpolitikája. A Shannon folyón egy hajóúton vett részt, gondolom, méregdrágán. Egy dunai hajóúttal sokkal jobban járt volna, mert az jóval szebb, mint a jellegtelen ír “középföld”.

Szóval ha van pénzetek, ne írországi nyaralásra költsétek :-)

Frissítés: A következő képet most készítettem. Szakad az eső, de brutálisan. A távolban van egy 800 méteres hegy, aminek talán látszanak a körvonalai. 4 km-re van innen... kb. ez megy két hete. Nyár van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kinetikushetvege.blog.hu/api/trackback/id/tr832150835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nyerjen Ön is belföldi hosszúhétvégét!

Nem kell mást tennie, mint regisztrálni a Ford oldalán és kiválasztani, hogy melyik típusú pihenést szeretné. Amiből választani lehet: romantikus hétvége a Fiestával, családi kikapcsolódás a Mondeoval vagy buli a barátokkal egy Kugával.

Nincs autóm. Hogy jussak el?

Nem probléma. Az autót is mi biztosítjuk, neked annyi a dolgod, hogy jól érezd magad. Válaszd ki, hogy mivel szeretnél utazni!
süti beállítások módosítása